mk

mk

Tuesday, January 31, 2012

Khusus : Sem 3 dah berakhir, sem 4 bakal menjelma..

Share it Please
Salam ukhwah dan  salam penyambung dakwah.. J


Nampaknya semester 3 bagi ijazah sarjana muda sains dengan kepujian teknologi kimia industri telah berakhir.. yahoo!! Ada 5 sem lagi, cepat kan masa berlalu.. Tapi patut ke gembira?? Mesti cuak result nak keluar tak lama lagi.. apa kata kita usha gambar seorang mamat ni.. hehe.. tekun gitue.. J




Semester 4 makin mencabar kan? Itu sudah semestinya, ingat ye kengkawan, "mencabar" bukan "susah".. kenapa? Sebab kalau kita setkan pemikiran dengan perkataan “susah”, kita susah untuk menyahut cabaran dalam menggapai kejayaan, tapi bila kita guna mencabar, sudah semestinya kita tercabar!! Teringat pula pada novel 302, Jangan Percaya!! Novel berkaitan psikologi, den yang pernah pegang jawatan sebagai pengerusi kelab kaunseling dan psikologi pun termain minda dengan novel ini, garapan yang bagus..



Macam-macam yang berlaku masa semester 3, tapi saya ada lab partner yang cukup baik.. tadaaa.. ini dia.. huhu.. tak mahu bagi kredit dekat tukang amik gambar sebab tak lawa langsung gambar dia ambil, hodoh! Tapi, daripada tak ada baik ada.. btw, tq.. J



Pe cer lau kita usha subjek semester 4.. tenung dalam-dalam, jangan sampai tembus blog sudah!..

1.pengajian halaqah                                                     2*
2.akhlak & tasawwuf                                                    2
3.statistik                                                                           3
4.teknik pengkomputeran matematik                  3
5.amali kimia tak organik                                             1
6.kimia tak organik                                                        3
7.kinetik kimia                                                                 3
8.kaedah spektroskopi                                                3

*18 jam kredit----->31 jam temu

So camne? Ada berani? Rileks ok, kita belajar dan belayar sama-sama.. wah cakap pasal belayar, teringat program hari keluarga IchemTech.. bagi yang tak pergi night walk kena belayar, best! Nanti cerita di next entry..

Jadi bagi menghadapi semester akan datang, apa kata kita bersiap siaga untuk fighting!

1.      1.  Betulkan niat
2.      2.  Ibadat mesti di perbaiki
3.      3.  Minta restu dengan mak ayah
4.     4.   Jangan lupa syahadah depan mak ayah bagi yang belum masa baligh dulu
5.     5.   Preparation
6.      6.  Hilangkan sengketa
7.      7.  Apa kata kita tambah ilmu agama time cuti nie, bagus jugak kan??
8.      8.  Jangan lupa buat usrah dengan roomate ye! Penting jugak ni..
9.      9.  Kita ubah sikap kita yang malu-malu hamster dulu J
   10. Jangan klorek ilmu ye
11.   11. Jangan belajar sebab nanti nak dapatkan kerja, belajarlah kerana ingin menjadi ilmuan, maka kita akan bekerja dengan sendirinya
12.   12. Kurangkan mengumpat.. hehe.. jauhi sifat mazmumah
13.   13. Kalau ada tak puas hati dengan kengkawan terus terang takut ianya menjadi sebab kita tak boleh belajar dengan elok
14.   14. Doa adalah benda yang utama
15.   15. Quran jangan lupa baca, tau laa dh umur 21, walau dah khatam kena baca lagi ye, n FAHAM!
16.  16.  Kalau ada masalah jangan pendam
17.   17. Pastikan manage nota dengan elok, jangan berterabur
18.   18. Banyakkan memohon dan memberi maaf
19.   19. Kurangkan buang masa
20.   20. Selalu introspeksi diri

      Sampai sini dulu.. kena tolong my mom masak.. hehe.. jika kita kenal Allah, insyaAllah kita akan mudah kenal manusia.. assalamu'alaikum..

ni ntah gambar siapa.. masuk je,, heheh.. jangan lupa Dr Nik dan Organik.. 






7 comments:

  1. salam.... lot kubur. wah, farabi tekun jawab soalan organik. hahaha (ye ke exam organik time tu?) anyway, goodluck menghadapi semester akan datang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. yap, tekun btol dy ann.. yap, msa exam organik, peka ekk kak jannah,, heheh.. tq..

      Delete
  2. wahh..
    nice blog!
    rindu sem 3..
    teruskan berkarya
    :)

    ReplyDelete
  3. mmg rindu.. macam-macam jatuh dari atas!! baru nak mencobaaaaaa.. tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...
      memangla jatuh dr atas..
      (^_^)V

      Delete

Designed By xxx |