mk

mk

Friday, April 17, 2015

Jeram Toi Jelebu

Assalamua'alaikum;

Dah seminggu tak buka blog ni, dah berhabuk. fuhhhhh, fuhhhh, fuhhhh. So MK nak sebut kisah yang tersebutnya al-kisah hujung minggu lepas MK ke Jeram Toi di Jelebu, konon nak ber'picnic'lah bagai siap masak spagheti dan sandwich, nak resepi? Bolehh, Nanti MK bagi ye. her her her. Tapi yang mendukacitakan adalah MK xsnap banyak gambar di tempat kejadian, sebabnya MALAS, hohoho.

Tambahan pula, bagi MK, Jeram Toi bukanlah tempat yang menepati citarasa MK untuk bersama alam, cewaaahhh, ayat memang tak boleh blah. Keadaan kolam, kualiti airnya, ohhh, bg MK memang tak selesa untuk bermandi manda, MK datang je Jeram Toi untuk melihat salah satu air terjun berani mati di dalam daerah Negori nie, tapi bila tengok macam hampa, sob sob sob.

Namun, Jeram Toi ni MK bagi jaminan bahawa sesuai untuk yang ada anak-anak, nak bawak berjalan hujung minggu, still boleh datang untuk merapatkan hubungan silaturrahim sebabnya kat sini memang ada kolam kecil khas untuk bebudak mandi, akan tetapi, kalau anda seorang yang tak kisah dengan jarak perjalanan, mungkin boleh ke Hulu Langat kerana airnya lagi peel fresh, hehehehe. MK ada lah snap 2 3 gambar yang tak seberapa, so meh lah kita cuci mata guna air yang tak berapa bersih, kui kui kui, jangan sampai gatai gatai mata sudah, susah pulak, kan ada org ckap "Ni semua salah MK sebab post pasal Jeram Toi!", haruuuuu hidup MK, minta jauh :p







Sampai di sini sahaja, babai...... :D
Continue Reading...

Saturday, April 4, 2015

Jaulah ke Melaka : Coconut Shake Batu Berendam

As salam dan selamat Hujung minggu. Apa khabar? MK mulakan dgn doa Barokallahu lakuma wa baroka 'alaikuma wa jama'a bainakuma fi khoir. Khas buat pasangan najihah dan syamsul. So, ketika status ini ditaip, MK masih berada di Melaka. Yeah, majlis Bam (panggilan buat najihah) dibuat di sungai rambai, Kem Modal Insan, info lebh blh tgK kat gmbr di bawah.


Kami, rombongan lelaki seramai 10 org bergerak dari Nilai ke Melaka dalam pukul 9 pagi, menggunakan 2 buah kereta (terima kasih tuan kereta) jasamu dikenang Mcm iklan negara pulak. 10 org tersebut ialah MK, HA, Nazmin, Sofian, Azziq, Saifuddin Syukri, Salman, Najmi dan Farabi. Tuan kereta adalah En Azziq dan En Pud. Hehehe.

So, kami sampai di Taman Botani Melaka pada pukul 10.30 am. Awat kami tggu kat sni? Sbbnya kami perlu menunggu seorang lagi rakan kami iaitu saudara Hafiz, org Melaka, fuh, mudah urusan nak ke tmpt kahwin, ada org Melaka laa katakan. Tp erkk! agakan method merosot, adanya org Melaka juga menyebabkan kami berpusing pd tempat yg sama dua kali. Hohoho. Akhirnya sampai jugak, yeay!


  
Majlis akad nikah yeop~

Nie pulak, gambar kitorang yang poyo dan gambar kawasan, tadi xsnap byk gambar sabab malas~ syuh, syuh, nyah kau hantu malas.





Ni pulak geng selfie~





Kemudian kami bergerak ke rumah Hafiz. Kami berhenti minum coconut shake yg sodap di Batu Berendam, katanya lebh sdap dari Pantai Klebang. MeMang sodap, MK bg 5 bintang.



So, gambar last utk post ni. Gambar group!
Ok, sampai sini sahaja, jumpa lg keyh. Next post please! Mintak dgn diri sendiri, hahaha

Kredit gambo : En Saif Chenko


Continue Reading...

Menangis di Laman Research

As salam. Betul kata orang, belajar master bukan sahaja menghadap jurnal menambah ilmu malah ianya menguji kekuatan mental saat menghadapi hardness of research, repetition of the experiment and failure. Malah, apabila kita menjadi manusia yang paling terkebelakang, rasa rendah diri dan sedih menyelubungi diri. Manusia sekeliling tidak merasai perasaan itu, tapi diri yang menanggung hanya Allah yang tahu. Diri mula meracau mencari arah, akhirnya hanya air mata dan rintihan doa kepada Allah, tuhan sekalian alam.

Dalam saat ini, MK rindu mama MK, tempat MK menangis setiap kali menghadapi kesulitan, masih terasa sisa air mata yang jatuh keriba mama MK menjadi sebuah ketenangan. Mama, MK rindu mama. Maka, malam ini MK hanya termenung mengenang nasib diri, mengatur langkah dan jejak, kadang kala buntu dan kadang kala 1 perasaan hadir "jangan pernah gagal kepada kegagalan" kerana kau pernah mendaki cerunan curam dan pernah dihina pada lembah lidah manusia. Chaiyok MK!

So, MK layan lagu ni je malam ni, Let the rain wash away, all the pain of yesterday!

And the blood will dry
Underneath my nails
And the wind will rise up
To fill my sails

So you can doubt
And you can hate
But I know, no matter what it takes

[Hook]
I'm coming home
I'm coming home
Tell the world I'm coming home
Let the rain wash away, all the pain of yesterday
I know my kingdom awaits and they've forgiven my mistakes
I'm coming home
I'm coming home
Tell the world I'm coming...

[Verse 2]
Still far away
From where I belong
But it's always darkest
Before the dawn

So you can doubt
And you can hate
But I know, no matter what it takes

[Hook]
I'm coming home
I'm coming home
Tell the world I'm coming home
Let the rain wash away, all the pain of yesterday
I know my kingdom awaits and they've forgiven my mistakes
I'm coming home
I'm coming home
Tell the world I'm coming...

I'm coming home
I'm coming home
Tell the world I'm coming home
Let the rain wash away, all the pain of yesterday
I know my kingdom awaits and they've forgiven my mistakes
I'm coming home
I'm coming home
Tell the world I'm coming home

Ya Allah, permudahkan jalan ini. :(
Continue Reading...

Thursday, April 2, 2015

Sehari bersama Jepun


Assalamu'alaikum dan Salam 1 Malaysia, tetibe pulak 1 Malaysia. Semalam Doc Rahman a.k.a doctor kesayangan budak2 membrane naik ke bilik postgraduate, terus jantung dup dap dup dap, rupa-rupanya doktor membawa pengkhabaran bahawa ada delegasi dari Jepun bakal berkunjung ke lab Membrane, Fakulti Sains dan Teknologi USIM. Bila? Hari ni lah, tapi kalau ikut penghabaran maknanya esok, faham x? hahaha, berbelit kau MK.

Maka tugas dibahagi-bahagikan, maaf sebab MK tak pulak ambik gambar suasana lab yang telah dibersihkan. Bermula dari semalam bermulalah operasi menyusun barang-barang lab. Barang yang tak digunakan, diketepikan buat seketika. Cewahhh, santek lab i uolllss, hahaha. Alah, Jepun kan suka amal 5S, seiri, seiton, seiso, seiketsu, and shitsuke. Ni semua menyamar, ni semua POYO. Doktor assign Kak Sarah sebagai PIC dan Kak Sarah bersama Kak Syu akan conduct testing. Saya akan casting, Kak Pae sweet talker akan conduct dope dan Nazmin pula turbidimetric titration. 

Semalam kitorang mula dengan tampal poster-poster yang ada, setup small booth ala-ala pameran untuk barang-barang Doktor. weh, best jugak, macam nak raya raya-raya hari raya, nyanyi la pulak. Eh, lupa nak sebut, sayangnya sorang lagi ahli membrane xada, cer teka sape? Kak Izzah, sbbb dia balik kg halaman. Hummm, xcukup sorang ahli. Ok, xpelah nanti kita photoshop tampal je gambar Kak Izzah ye. hehehe. 


So tadi kira-kira pukul 12 tengah hari, sampailah delegasi Jepun ke lab membrane, yang jepunnye sorang je tau (rujuk gambar atas), tue yang berdiri macam tiang elektrik. Opsssss, jahatnya jari MK, ok MK tukar ayat, yang berdiri ala-ala menyanyikan lagu Negaraku, Tanah Tumpahnya Negaraku. hehehehe. Gurau sajorh. Ni sebenarnya keunikan budaya jepun, tatasusila depa cukup tinggi, budi pekerti yang baik dan sopan, jalan depan kitorang pun tunduk. Budaya Melayu ada tapi bak kata pepatah "Hilang di mamah zaman" - ada ke pepatah ni sebenarnya? ;p


Cewah, bersemangat DR! Cahaiyok DR....



Kak Sarah terrrr, cepat tunjuk skill casting, berdebar x? hehe~


Sekali lagi DR "berpencak silat"


Ni gambar kitorang bersama Dr Rahman dan Dr Hafez, Nazmin dan Kak Izzah xde, xpa, kita photoshop k!


Oh, ada "orang asing" kedua disitu, cer teka siapa?

Akhir kata, rasa best jugak kan kemas-kemas lab reramai, bak kata orang tua-tua kalau kita sambut tetamu, bertambah-tambah murah rezeki yang ada, ameen. InsyaAllah. So, akhir kalam dari MK yang comel sangat-sangat ni mohon muntah dalam tong ye, marilah kita sama-sama doakan supaya ada natijah yang baik dari lawatan ini. Happy selalu dan senyum sokmo, nak balik dah, babai.........oh, Kak Faezah bergambar dengan orang jepun sorang2, hilang kempunan dia, hahaha

~Kenyit Mata~
~Senyum~





Continue Reading...

Laptop Untuk Adik : Lenovo G40 AMD A8-6410


As salam. Laptop. Semua orang ada laptop rasanya kan? Kali ni dah masuk kali ke 8 MK beli laptop, dari high spec sampailah kepada low specs. So, kali ni MK beli laptop untuk adik MK, just a medium level of laptop. Bila tanya kawan MK si Ha, katanya AMD A8 menyamai taraf Intel I3, yeah, hal ini diperakui di laman berikut http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i3-4030U-vs-AMD-A8-6410. Korang mesti pelik, apa kejadahnya MK ni beli sampai 8 biji laptop, sebenarnya laptop tu semua bukan MK punya, tolong beli untuk orang, setakat ni semua orang gembira, Alhamdulillah. Baik kan MK?

Dalam nak membeli laptop, ada 2 hal utama yang perlu dititik beratkan

1) Bajet (Yang ni super duper penting, xmboh berhutang okey, berpada-pada #gst)
2) Kegunaan korang (korang ni jenis basic, normal or heavy user)

Tapi kalau korang heavy user bukan obes ye, haha lebih baik ambil desktop berbanding laptop, kenapa? Banyak sebab, antaranya setiap komponen desktop boleh ditukar, rasa xsatisfied with dual core pentium, tukar i3, xpuas lg - i5, xpuas lg - i7, xpuas lg? Nampak sangat nafsu kau besar dik! xreti bersyukur! Memory boleh tukar, graphic boleh tukar, eh sebut jelah apa yang nak ditukar, sure boleh. Kalau laptop? Boreh jugak, tukar je komponen terus kena tukar laptop baru. kikikiki

Berbalik kepada Lenovo, apa spec laptop ni ye? Jom kita usha kat bawah;

1. Skrin 14 inch
2. Kapasiti Hard Disk 500gb
3. Graphic AMD Radeon 5 series
4. Processor AMD A8-6410 APU dengan (quad core) 2 GHz, boleh nak sampai 2.5 GHz
5. Ketebalan kurang 1 Inch
6. USB 3.0

By the way, not bad lah kan? HA dah try guna buat main game dia tu hantu cina game, so basically bak kata HA, not bad untuk laptop dalam kelas pertengahan. Macam selalulah, siap je MK mengomel, MK akan sumbat mata korang dengan gambar yang tak seberapa ni. Bersedia x MK nak sumbat mata korang sampai terjojol? hahahaha


erkk, buat xnampak je k ibu jari kaki tu, heheh~

Beg ni kalau saya rembat boleh x?

Belah depan.


Ni logo processor yeah~

Skrin 14 inch!

Sampai di sini sahaja, next post pulak ye. Babai.

Continue Reading...
Designed By xxx |